Nu får Sverige en dedikerad plats för svensk populärmusik: Swedish Music Hall of Fame

Nu står det klart att svensk populärmusik och dess rika historia får ett eget hus på Djurgården i Stockholm. Den 5000 kvadratmeter stora byggnaden mellan Liljevalchs och Gröna Lund står klar innan årsskiftet och Swedish Music Hall of Fame öppnar våren 2013. I styrelsen finns profiler inom musikbranschen och några av våra mest folkkära artister som Eva Dahlgren, Jason Diakité och Niklas Strömstedt. Utställningsproducent är Bengt Palmers och vd är Charlotte Wiking.

Byggherre och fastighetsägare är Arcona.

Svenska PostkodLotteriet stödjer insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus som står bakom Swedish Music Hall of Fame med 25 miljoner.

Svensk populärmusik är en del av vårt kulturarv och en bärande pelare i ”varumärket Sverige” internationellt. Det finns ett behov av att samla denna rika kulturskatt och koppla dess historia till dagens musikscen och händelser. En plats för både inspiration och förkovring. Ett hus där allmänhet, musikälskare, skolor, barn och ungdomar, musikbranschen, artister, musiker och kompositörer är välkomna.

- Jag är så glad över att det äntligen skapas ett hus i Stockholm för den del av kulturvärlden som jag tillhör och älskar allra mest; musiken, säger Eva Dahlgren, artist och styrelseledamot.

- Vi ska visa höjden och bredden i vår fantastiska musikhistoria men även vara en del av framtiden. En plats för inspiration för kommande generationer likväl som en samlingsplats där både svenskar och tillresta kan njuta av musik, berättar hon vidare.

Swedish Music Hall of Fame ska visa både temporära och permanenta musikutställningar från 1920 fram till idag samt en ”Hall of Fame” över svensk populärmusik. Gästkuratorer och representanter från musikbranschen deltar i framtagandet av utställningarna. Huset skapas för den breda allmänheten men med en extra tanke på barn och ungdomar. Utställningarna blir interaktiva och upplevelsebaserade med bilder, filmklipp och rekvisita från legendariska konserter och inspelningar av musikvideos. Mer information om den stora öppningsutställningen släpps i slutet av juni 2012

Förutom utställningar kommer huset att erbjuda unika evenemang kopplade till aktuella musikhändelser, mindre intima spelningar, kurser för skolor och musikintresserade, ett hotell vid namn Melody Hotel, restaurang med bar samt en shop.

Bakom satsningen står insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus. Stiftelsen är icke vinstdrivande och dess vision och mål är att skapa en berikande mötesplats för svensk populärmusik och dess historia. Stipendier kommer att delas ut till personer, föreningar och institutioner som på ett betydelsefullt sätt gör eller har gjort en insats för att främja utvecklingen och spridningen av svensk musik.

Platsen och huset – Djurgårdsvägen 68

Det 5 000 kvadratmeter stora huset byggs av Arcona som också är byggherre och fastighetsägare. Fastigheten är ritad av Celsing Arkitekter. Den historiska platsen i de legendariska nöjeskvarteren på Djurgården får med den planerade verksamheten i den nya byggnaden en intressant musikinramning. Byggnaden får en unik exteriör med växtlighet och privata terrasser. Den öppna piazzan ger en känsla av Sydeuropa och ska öppna upp mellan inne och ute under sommarmånaderna.

Swedish Music Hall of Fame hyr hela 2 100 kvadratmeter av det nya huset. Övrig yta kommer innehålla Melody Hotel samt en restaurang med bar. Det blir ett personligt hotell med ca 50 rum där de flesta rum kommer att ha terrass. Högst upp på det indragna våningsplanet kommer hotellets sviter att ligga, vilka alla får stenbelagda terrasser med utsikt över Stockholms inlopp. Hotell- och restaurangverksamheten kommer att drivas av Claes Livijn som även driver Villa Källhagen.

Utställningarna

Här kommer det att presenteras framgångsrika svenska musiker, kompositörer och band. Förutom permanent utställning och en ”Hall of Fame” kommer även temporära utställningar att visas. Vilka musiker som ska ingå i utställningarna tas beslut om i samråd med representanter från den svenska musikbranschen

Utbildning och stipendier

Vi kommer att erbjuda kurser och föreläsningskvällar riktade både till allmänheten och aktiva inom musikbranschen. Exempel är workshops med välkända musiker och föreläsningar som rör musiken som konst- och kulturform men även mer praktiska kurser som avtalsskrivning, budgetplanering och kommunikation med skivbolag och förläggare. Huset kommer även att bedriva en särskild föreläsningsverksamhet som riktar sig till barn, ungdomar och skolor.

Ledning

Styrelsen består av Arne Christensen, Tomas K. Nordberg, Bengt Simonsson, Monica Ekmark, Eva Dahlgren, Niklas Strömstedt och Jason Diakité. Utställningsproducent är Bengt Palmers och vd för verksamheten är Charlotte Wiking.

Finansiering

Bakom satsningen Swedish Music Hall of Fame står den icke vinstdrivande insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus. Verksamheten finansieras främst via inträdesavgifter, donationer och sponsorer. Andra intäktskällor är konferens, kurser och shop. Det överskott som genereras från verksamheten går oavkortat till utbildningsverksamhet och stipendier som främjar ett aktivt och dynamiskt kulturliv inom musik. Svenska PostkodLotteriet stödjer insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus som står bakom Swedish Music Hall of Fame med 25 miljoner kronor.

För mer information kontakta:
Charlotte Wiking, vd, charlotte.wiking@musikskattenshus.org 076-880 61 64

För intervjuer och pressbilder kontakta:
Lotta Balodis, lotta@bystrombalodis, 070-483 62 25
Moa Abrahamsson Byström, moa@byströmbalodis, 070-791 20 00

 

Kommentarer inaktiverade.